Termelői piac, helyi, kézműves termékek

Termelői piacról


A térség településeiben nincs megfelelő infrastruktúrával ellátott falusi piac.
A modern, kiépített piactér a helyben termelt mezőgazdasági termékek értékesítési feltételeit javítja, növeli a helyi termelők jövedelmét, életszínvonalát. A piac üzemeltetése bevételi forrást jelent az önkormányzat számára is. A piac és rendezvénytér kialakításának eredményeképp turisztikai és gazdasági szempontból is növekszik a térségben a település versenyképessége. A modern, kiépített piactér a helyben termelt mezőgazdasági termékek értékesítési feltételeit javítja, csökkenti a helyi termelők piacra jutási költségeit, és ezzel közvetetten növeli az őstermelők jövedelmét, életszínvonalát. 
A piactér kiépítése lehetőséget nyújt a térségben hagyományos rendezvények, vásárok színvonalas megtartására, és ezzel hozzájárul a térség természeti és kulturális hagyományainak megőrzéséhez.

A helyi termékek reneszánsza

A helyi termék előállítása nem korlátozódik valamely vállalkozói formában történő előállításhoz. Helyi terméket előállíthat maga a termelő kistermelőként, de előállíthatja akár helyi élelmiszeripari-vállalkozás is. Létrejöhet helyi termék saját termeléséből származó alapanyagok feldolgozása által, de helyi vásárolt alapanyagból is ( vásárolt gyümölcsből készített gyümölcslé, lekvár, aszalvány stb ). Mint minden élelmiszer, a helyi termék is különböző értékesítési csatornákon keresztül jut el a fogyasztókhoz, de a termelő közvetlenül (pl. háztól/gazdaságból, házhozszállítással, piacon, rendezvényen), vagy közvetítő segítségével (pl. helyi kiskereskedelmi-, vagy vendéglátó egységben) is értékesíthet. Az értékesítés egyik jellemző megjelenése a piac, és a helyi termék iránti fokozódó kereslet kielégítését szolgálja, hogy a helyi, akár a kistermelői termékek megjelenhetnek a vendéglátásban, a közétkeztetésben, a falusi vendéglátásban és a kistermelői vendégasztalon is.

Kézműves termékek

A termelői piac látogatói az kurrens kézműves termékkínálatot jelöli meg fő motivációként egy-egy piaclátogatás alkalmával. Keresik az egyedi ízeket, a különleges, házikészítésű élelmiszereket. A város térségében, a Bodrogközben és a Hegyközben kisebb-nagyobb családi gazdaságok, mezőgazdasági termelők kínálják portékáikat az érdeklődők számára. A projekt sikere érdekében az önkormányzat együttműködési megállapodásokat kötött több,  a helyi kisvállalkozóval, őstermelővel zöldség- gyümölcs, baromfi termékek, kecskesajt, gyógy- fűszernövény és gyógyteák, valamint virágok árusítására.

HELYI TERMÉKEK A KÖZÜZEMI KONYHÁK KÍNÁLATÁBAN

A háztartások mellett jelentős felvevő piacot képviselnek az étkeztetők és vendéglátók, melyek tevékenysége és kínálata széles palettán mozog, a falusi kiskocsmától az intézményi konyhákon át a csúcsgasztronómiát képviselő éttermekig. A városban zajló közétkeztetésben az utóbbi időben a nagy, központi főzőkonyhák koncentrált, több száz adagos tevékenysége a jellemző. A nagy konyhákon a kis és helyi termelők ezidáig nem találnak piacot.
Ma már az igényes vendéglátásban, a kistelepülések intézményi konyhákban is egyre nagyobb a kereslet a kistermelői és helyi alapanyagok és készítmények iránt.
A helyi termékek közül elsősorban a pékségek és sütödék termékei jutottak be rendszeresen a közétkeztetésbe és vendéglátásba. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a termék minősége mellett a vendéglátók és étkeztetők gondosan ügyelnek az élelmiszerbiztonságra. Jellemzően a beszállítói megállapodások előtt megnézik a gazdaságot, megfigyelik a termelési környezetet, technológiát és a higiénés állapotokat. Ha elfogadják és kiválasztják a beszállítót, azt követően állandó minőséget, pontos szállítási határidőket, az áru származását és megfelelőségét igazoló dokumentumokat, pl. permetezési naplót, állatorvosi igazolásokat, termék specifikációkat, önellenőrzési laboratóriumi leleteket várnak el.
Az étkeztetők és vendéglátók nem fogadhatnak be olyan terméket sem, amelynek összetételéről, allergén anyag tartalmáról, tárolási feltételeiről, lejárati idejéről nincs dokumentált információ.
A fejlesztéssel megnyílik a kapu a kisteremelők számára is a közétkeztetésbe való bekapcsolódásra.
 

Hűtőkamrák, hűtőházak

A tárolással meghosszabbítható a gyümölcs és zöldség élvezeti értéke, illetve meghosszabbítja az értékesíthetőség idejét. Megteremti annak a lehetőségét, hogy később, egy kedvezőbb időszakban találjon vásárlóra a termék.
A hűtőházak lényege, hogy a kamrákban oxigén hiányos légteret hoznak létre, így a bent lévő gyümölcs és zöldség megőrzi szedési állapotát. Ennek célja, a szezonális romlandó termékek tárolási idejének meghosszabbítása biztosítva ,hogy ugyanaz a minőségű áru kerüljön a piacra. Egy hűtőház telepítésénél fontos követelmény, hogy közel legyen a termőhelyhez. A megtermelt zöldségek és gyümölcsök időszakosan kerülhetnek be a közétkeztetésbe. A konyhákban azonban folyamatosan szüksége az alapanyagokra.
A betakarítást követően rövid ideig tudják felhasználni a helyi termékeket, az év többi napján multinacionális cégektől, vagy más vállalkozásoktól jóval drágábban tudják beszerezni a szükséges élelmiszert. A helyi lakosságnak és településen működő közintézményeknek folyamatosan szükségük lenne a helyi és olcsó alapanyagból készült ételekre.
A hűtőházak azt az időszakot hosszabbítják meg, amikor olcsón, helyben előállított zöldségek és gyümölcsök kerülhetnek az asztalokra illetve a helyi termelői piacok standjaira.
A fejlesztés során 2 db HŰTŐKAMRA (+2 - +5 °C) került kialakításra, hogy a mezőgazdasági termelés ill. a betakarítás és a termés mennyiség függvényében, valamint a továbbértékesítés volumenében szakaszoltan is használható legyen a létesítmény – ami  üzemeltetési szempontból fontos szempont. A kamrákban  polcos tárolást alakítottak ki. A kamrák mobil falakkal  tovább szekcionálhatók. 
Rólunk
Ha bármi kérdése van
+36 47 525 100
Hívjon minket bátran!